Zalety kursów kulinarnych - jak wybrać, aby nie żałować?
09 cze 2018

Zalety kursów kulinarnych - jak wybrać, aby nie żałować?

Nie każda osoba z natury ma dryg do gotowania, czy intuicję pozwalającą przygotowywać smaczne posiłki z różnorodnych składników. Bardzo wiele osób korzysta z książek kucharskich i robi wszystko wedle przepisu, ale okazuje się, że mimo to potrawy mogą nie wyjść tak smaczne, jak byśmy chcieli.

Są też osoby, które potrafią świetnie piec ciasta, ale ugotowanie obiadu ich przerasta, albo i na odwrót zrobienie trzydaniowego wytrawnego posiłku jest proste, a upieczenie nawet biszkoptu kończy się katastrofą kulinarną.

Na szczęście obecnie do wyboru jest wiele różnych kursów kulinarnych, które pozwalają nauczyć się gotować od podstaw, przyprawiać potrawy do smaku czy piec ciasta. Ale wiele kursów oferowanych jest osobom, które już potrafią gotować na wysokim poziomie, lecz chcą się rozwijać i opanować potrawy kuchni orientalnej czy fusion.

Jak wybrać kurs kulinarny? 

Kurs kulinarny powinien być dopasowany do naszych potrzeb i umiejętności. Szkoły gotowania kuszą najróżniejszymi kursami, których nazwy mogą wydawać się interesujące, ale jeśli nie potrafimy kompletnie gotować nie powinniśmy od razu rzucać się na głęboką wodę, ponieważ nie odniesiemy pożytku z takiego kursu, a ponadto inni uczestnicy będą musieli dopasować się do naszego niższego poziomu sztuki kulinarnej. Z kolei jeśli już mamy podstawowe umiejętności, ale czujemy, że czegoś nam brakuje to koniecznie warto zapisać się na kurs dla zaawansowanych adeptów sztuki kulinarnej. W wielu szkołach można znaleźć też tematyczne warsztaty kulinarne. Jeżeli interesuje nas kuchnia francuska to warto wybrać właśnie taki kurs.

Zalety kursów kulinarnych 

Kiedy już wybierzemy kurs pod kątem swoich umiejętności i wiedzy jaką chcemy nabyć czas rozpocząć zajęcia. Największą zaletą kursów kulinarnych są małe grupy uczestników. W przeciwieństwie do techników gastronomicznych, gdzie klasa nie rzadko liczy 30 osób, to podczas kursu uczestniczy w warsztatach i zajęciach praktycznych kilka osób. W ten sposób instruktor może skupić uwagę na każdym uczestniku, odpowiedzieć na pytania czy nawet pomóc podczas samego gotowania w ramach zajęć praktycznych.

Część kursów oferuje też w ramach zajęć dostęp do składników, które będą używane podczas wprawiania się w sztuce gotowania w ramach praktyki. Jednakże ważniejsze jest to, że sale szkoleniowe wyposażone są w najróżniejsze sprzęty drobnego AGD, które podczas kursu można poznać, a przede wszystkim nauczyć się nie tylko obsługi tych nowych dla nas, ale i sztuczek, które ułatwią gotowanie lub przygotowywanie potraw idealnych.

Najważniejszym elementem kursu kulinarnego jest jednak prowadzący. Zwykle są to mistrzowie sztuki kulinarnej prowadzący swoje restauracji, szefowie kuchni najlepszych hoteli, laureaci nagród, osoby wydające książki kulinarne czy prowadzące swoje programy telewizyjne albo kanały na YT. Jednym słowem: specjaliści. Od takich osób można nauczyć się bardzo wiele od przygotowania składników, po estetyczny wygląd potrawy. Aczkolwiek dla kursanta najkorzystniejsze jest to, że taki instruktor ugotował i upiekł już w życiu setki potraw i doskonale wie co może nie wyjść, w jakiej sytuacji coś się nie sprawdzi, a nawet jak uratować danie przed katastrofą smakową. Gotując w domu z książek kucharskich niestety tego się nie nauczymy, a na pewno nie aż tyle, co od profesjonalnego kucharza, który odpowie na każde pytanie i udzieli porad odpowiednich dla każdego kursanta.

 

Sprawdź naszą bogatą ofertę kursów kulinarnych - przejdź!

 

 

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel