Kuchnia włoska - jedna z najsmaczniejszych kuchni regionalnych świata
19 mar 2020

Kuchnia włoska - jedna z najsmaczniejszych kuchni regionalnych świata

Kuchnia włoska to jedna z najbardziej popularnych i najsmaczniejszych kuchni regionalnych na świecie. Sekretem włoskiej kuchni są przyprawy, najświeższe składniki i wielkie serce wkładane w gotowanie! Poznaj krótką historię włoskiej kuchni, jej najpopularniejsze składniki i dowiedz się, jak w szybki i przyjemny sposób nauczyć się praktycznych tricków i zaskoczyć bliskich smakiem prawdziwej Italii!

Historia włoskiej kuchni

Na "wygląd" i smak włoskiej kuchni miało wpływ kilka czynników. Pierwszym z nich jest niewątpliwie położenie geograficzne i klimatyczne. Bliskość morza gwarantuje Italii dostęp do świeżych ryb i owoców morza. Duże połacie żyznych i bardzo bogatych gleb stworzyło doskonałe warunki do uprawy wielu warzyw i chowu zwierząt. Po drugie, Włochy są sercem cywilizacji łacińskiej. Położenie państwa w centrum basenu Morza Śródziemnego sprawiało, że było ono miejscem styku wielu kultur i domem różnych cywilizacji. Początki włoskiej kuchni, jaką mniej więcej znamy dzisiaj, sięgają aż IV wieku p.n.e.! Najwięcej kuchnia włoska zawdzięcza starożytnemu Rzymowi, jak również wpływom arabskim, fenickim, celtyckim, francuskim czy hiszpańskim. W XVI stuleciu do Italii dotarły produkty pochodzące z nowego Świata, które jednocześnie świetnie przyjęły się i są uprawiane do dzisiaj na terenie Włoch - pomidory, ziemniaki i kukurydza. Ponieważ aż do 1861 roku Włochy tak naprawdę nie stanowiły oddzielnego kraju, a były zlepkiem kilku republik i księstw, każde z nich rywalizowało o swoje wpływy i dominację. Mocna i odczuwalna regionalność włoskiej kuchni stanowi właśnie echo dominacji tamtych lat. Zarówno w starożytności, jak i w epoce odrodzenia, umiejętności kulinarne odgrywały niezwykle istotną rolę, podnoszono je nawet do rangi sztuki! Istniały wówczas równolegle dwie kuchnie, tzw. cucina nobile, czyli kuchnia arystokratyczna oraz cucina povera - biedna kuchnia. Są one do dziś filarami włoskiej kuchni i nietrudno dostrzec ich wpływy w przygotowaniu dań. Włosi są narodem niezwykle rodzinnym, przywiązanym do tradycji. Czerpią umiejętności i wiedzę z tradycji swoich przodków i wzorują się na regionalnych przepisach danego regionu. Przepisy i sztuki kulinarne przekazywane są z pokolenia na pokolenie i niezmiennie zachwycają smakiem, aromatem i niepowtarzalnością. Podstawą żywienia Włochów są wspólne posiłki z rodziną i przyjaciółmi, które stanowią prawdziwie celebrowane uczty!

Kuchnia włoska – charakterystyka

Kuchnia włoska nie istniałaby bez wspaniałych i aromatycznych przypraw, takich jak bazylia, oregano, pieprz, estragon, rozmaryn, tymianek i czosnek. W wielu potrawach powszechnie stosuje się oliwę, pomidory, cebulę i oliwki. To, co wyróżnia kuchnię włoską spośród innych kuchni, to wykorzystywanie świeżych składników dostępnych w okolicy. We włoskiej kuchni nie ma miejsca na ustępstwa, jeśli chodzi o jakość składników - muszą być one jak najświeższe. Dania włoskie charakteryzuje prostota - większość z nich wykonywana jest z wykorzystaniem prostych przepisów i niewielkiej ilości składników (przykład - makaron z dodatkiem oliwy i świeżych przypraw). Poza prostotą, kuchnia włoska jest także różnorodna - ponieważ całe państwo podzielone jest na wiele regionów, każdy z nich wykształcił swoje kulinarne zasady, dania i przepisy. Do tego stopnia, że część z nich jest często zastrzeżona dla danego regionu czy prowincji. Włosi kochają jedzenie - dlatego też w jego przygotowywanie wkładają całe swoje serce, co można wyczuć już podczas pierwszego kęsa!

Najpopularniejsze dania kuchni włoskiej

Każdy z nas kojarzy pizzę, spaghetti czy tiramisu, ale to jedynie część pyszności, które pochodzą włoskich kulinariów. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, kuchnia włoska jest bardzo różnorodna i w każdym z regionów dominują inne specjały, dania, sery czy słodkości. Dla przykładu - na północy Włoch spożywa się ryż, na południu - makarony. Sycylia słynie z przepysznych deserów, a Florencja - z befsztyków i innych smakowitych mięsnych potraw. Neapol to region należący do pizzy, a Bolonia - do popularnego sosu bolognese. Najpopularniejsze dania włoskie to sałatka caprese (bardzo prosta sałatka oparta na świeżej mozzarelli, bazylii i pomidorach), pizza, focaccia, spaghetii, lasagne, ravioli, gnocchi, tortellini, tagliatelle z owocami morza. Najpopularniejsze włoskie desery to z kolei tiramisu, panna cotta czy canolli (rurki nadziewane kremem z ricotty).

Kurs gotowania kuchni włoskiej w Warszawie


Jeśli jesteś fanem Włoch, a wspomnienia z wakacji sprawiają, że cieknie Ci ślinka – koniecznie skorzystaj z kursu gotowania włoskiej kuchni z prawdziwie włoskimi kucharzami! Mimo, że kuchnia włoska charakteryzuje się prostotą, warto poznać tricki tych, którzy na co dzień zajmują się gotowaniem „po włosku”! Pod czujnym okiem mistrza przygotujesz własny sos pomidorowy, pesto czy carbonarę. Przekonasz się, jaki sekret tkwi w przepysznym, rozpływającym się w ustach tiramisu. A na koniec czeka Cię najprzyjemniejsze - czyli degustacja przygotowanych pyszności!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel